Usein kysytyt kysymykset putkiremontista

Katso vastaukset mieltäsi askarruttaviin kysymyksiin.

Miksi putkiremontti tehdään?

Kiinteistön putket eivät ole ikuisia. Tyypillisesti lämminvesiputkien ja viemäreiden käyttöikä vaihtelee 30 ja 50 vuoden välillä, jonka jälkeen ne tulee uusia.

Putkiremonttitarpeen käynnistää yleensä joko taloyhtiössä sattuneet vesivahingot tai putkiston kuntotutkimus, joka antaa aiheuta toimenpiteisiin. Putkiremontti tehdään aina hyvästä syystä ja viivyttely vesivahinkojen tapauksissa lisää vain tarpeettomasti kustannuksia.

Kuka päättää putkiremontista?

Putkiremontti on aina sen kokoluokan hanke, että sen toteuttamisesta päättää taloyhtiön yhtiökokous, jossa jokaisella osakkaalla on äänensä.

Taloyhtiön hallitus, joka tyypillisesti koostuu valituista talon asukkaista, valmistelee putkiremonttipäätöksen putkiston kuntotutkimuksen perusteella ja tuo esityksen yhtiökokouksen päätettäväksi. Kannattaa osallistua aktiivisesti taloyhtiön asioiden hoitoon, jotta pystyt vaikuttamaan.

En tykkää putkiremontissa ehdotetuista laattavaihtoehdoista. Mitä voin tehdä?

Putkiremontin suunnittelun yhteydessä taloyhtiöösi on valittu tietyt peruslaatat, jotka ovat hyväksytty remontin suunnitelmissa. Voit vaikuttaa asuntosi laattavalintoihin olemalla aktiivinen ja kertomalla tarpeistasi urakoitsijalle aloituskatselmuksessa. Maksat tällöin laattojen erotuksen, mutta saat mieleisesi laatat. Laattavaihdoksista tulee aina hoitaa urakoitsijan kanssa, jotta materiaalit ovat oikeaan aikaan käytettävissä työmaalla ja remontti sujuu aikataulussaan.

Mitä putkiremontti maksaa?

Putkiremontin hinta koostuu töistä, materiaaleista, kiinteistöön tehtävistä perusparannuksista ja mahdollisista tilaamistasi lisätöistä. Putkiremontit ovat tyypillisesti joitain satoja euroja per neliö, eli putkiremontissa kannattaa varautua suuriinkiin kustannuksiin.

Lopulliset kustannukset selviävät vasta remontin taloudellisessa loppuselvityksessä ja se kustannus jaetaan taloyhtiössä tyypillisesti yhtiövastikeperusteisesti neliöidesi  mukaan. Voit valita, maksatko putkiremontin kerralla vai taloyhtiön lainan avulla korotettuna yhtiövastikkeena.

Saanko kotitalousvähennystä putkiremontista?

Putkiremontti on taloyhtiön tilaama työ, josta ei voi saada kotitalousvähennystä. Voit putkiremontin yhteydessä teettää urakoitsijalla lisätöitä, esimerkiksi keittiöremontin, samassa yhteydessä. Asunnossasi teetettävistä lisätöistä voit vähentää töiden osuuden, mutta et tarvikkeita.

Voiko valitsemamme urakoitsija mennä konkurssiin ja jättää työmaan kesken?

Yritystoimintaan kuuluvat riskit ja joskus urakoitsijat menevät konkurssiin kesken työmaan. Tälläistä riskiä vältetään käyttämällä tunnettuja ja sertifioituja ammattilaisia,  maksuaikatauluilla töiden etenemisen mukaan sekä urakoitsijan vakuustalletuksilla, joiden avulla töitä on mahdollista jatkaa, jos urakoitsija menee konkurssiin ja työmaa keskeytyy.

Olen jo tehnyt kylpyhuoneremontin. Saanko hyvityksen putkiremontin hinnasta?

Kannattaa olla aktiivinen putkiremontin suunnitteluvaiheessa olemalla yhteydessä suunnittelijoihin ja isännöitsijään kylpyhuoneestasi. Jos asunnossasi voidaan jättää kylpyhuoneremontti tekemättä, olet oikeutettu kohtuulliseen hyvitykseen. Tällöin sinulta odotetaan hyvää dokumentointia kylpyhuoneremontin toteutuksesta ja työtavoista.

Läheskään aina remontin yhteydessä ei pystytä säilyttämään valmiiksi remontoituja tiloja, vaan ne joudutaan remontoimaan uudestaan. Kannattaa myös muistaa, että jos kylpyhuoneremontista on jo lähes 10 vuotta aikaa, sen aikaiset tekotavat eivät välttämättä täytä määräyksiä vedeneritystyksestä ja mahdolliset vesivahingot tulevat sinun maksettavaksesi – asumishaitasta puhumattakaan.

Voinko säästää remontin aikana irtisanomalla kotivakuutukseni tai saanko jättää yhtiövastikkeen maksamatta?

Putkiremontin aikana on vaikea säästää, eikä esimerkiksi kotivakuutusta kannata irtisanoa. Urakan aikana omaisuutesi saattaa vaurioitua, mikä ei ole urakoitsijan tai taloyhtiön vastuulla eli vakuutusturva on yhä hyvä pitää voimassa.

Yhtiövastiketta sinun tulee myös maksaa remontin aikana, koska taloyhtiön kulut eivät katoa mihinkään vaan pikemminkin nousevat. Pystyt kuitenkin säästämään sillä, että esimerkiksi saunamaksuja ei kerätä putkiremontin aikana.

Jaa artikkeli