Usein kysytyt kysymykset maalämmöstä

Usein kysytyt kysymykset maalämmöstä
Katso vastaukset mieltäsi askarruttaviin kysymyksiin maalämmöstä.

Keräsimme usein kysytyimmät kysymykset maalämmöstä ja annamme niihin vastaukset.

Riittääkö lämpö, jos myös naapurit ovat tehneet porauksia?

Kyllä. Lämpöpumppujen käyttämä energia on uusiutuvaa auringon energiaa.

Kuinka kauan lämpökaivo antaa lämpöä?

Oikein mitoitettuna lämpökaivo on lähes ikuinen. Suurissa kohteissa suosittelemme testiporausta ja TRT-mittausta, jossa testikaivosta mitataan siitä saatava energiamäärä. Näiden tulosten pohjalta pystymme analysoimaan kaivojen tarkan määrän ja mallintamaan kaivojen riittävyyden kymmeniksi vuosiksi.

Minkä kokoinen maalämpöpumppu olisi paras, kun tarjouksia vertaillessa on tarjottu niin eri tehoisilla laitteilla?

Ei ole yhtä eikä kahtakaan oikean kokoista maalämpöpumppua. Lämpö talossa riittää aina. Pienempitehoinen pumppu tarvitsee apua kovilla pakkasilla tehokkaampaan pumppuun verrattuna. Tällöin lämpöpumpun lisäksi lämmitysjärjestelmä suunnitellaan siten, että rinnalle jätetään toinen pienitehoinen lämmönlähde, joka kattaa sen, mikä pienitehoiselta maalämpöpumpulta jää vajaaksi. Tärkein asia on energiakaivojen suunnittelu. Kaivot ovat ne, josta lämpöä ammennetaan ja maalämpöpumppu on vain väline, jolla lämpö pumpataan kallioperästä.

Kuinka suuri on riski, että lämpöpumppu menee rikki ja talossa tulee kylmä?

Suuret kohteet kannattaisi tapauskohtaisesti rakentaa siten, että esimerkiksi kaukolämpö tai öljy jätettäisiin maalämmön rinnalle. Vaikka se ei ole välttämätöntä, rinnalla oleva järjestelmä antaa mahdollisuuden rakentaa maalämpö siten, että investointi ja takaisinmaksu ovat järkeviä. Näin myöskään lämpöpumppujen tarvitsema sulakekoko ei nouse liian suureksi, jolloin lisäkustannukset eivät vie pohjaa takaisinmaksuajalta eikä mahdollinen patteriverkoston riittämättömyys ei tule ongelmaksi. Lämmitysjärjestelmien yhdistelyllä mahdollisissa häiriötilanteissa järjestelmä pystyy automaattisesti tuottamaan taloon lämmön, jolloin lämmitysjärjestelmän korjaus pystytään tekemään hallitusti asumisviihtyvyyden kärsimättä.

Minkä merkkinen maalämpöpumppu kannattaa ostaa, jotta se toimii?

Oleellista on selvittää, kuka on merkin maahantuoja ja kuinka pitkä historia valmistajalla on nimenomaan maalämpöpumppuihin. Lähtökohtaisesti kaikkien suurten valmistajien pumput ovat hyviä. Maalämmössä kuitenkin pelkkä maalämpöpumppu on vain pieni osa kokonaisuutta.

Erot kokeneitten urakoitsijoiden hyväksi tulevat siinä, kuinka maalämmön vaatima energiakenttä ja energiakaivojen riittävyys suunnitellaan. Ne saavat yleensä vähiten huomiota, vaikka ne ovat tärkeimmässä roolissa kokonaisuuden onnistumisen kannalta.

Pyysimme rivitaloomme kolme tarjousta, joiden hinta haarukka oli monta tuhatta euroa! Voiko halvin olla niin paljon huonompi kuin tuo kallein?

Hintahaarukka voi olla hyvin lavea ja vertailu on vaikeaa, jos kaikki tarjoajat eivät anna selkeää laskelmaa investoinnin ja säästöjen suhteesta. Tyypillisesti halvimman tarjouksen hyväksyminen tulee kaikkineen maksamaan taloyhtiölle vielä paljon enemmän kuin tuo kallein, koska hintaerot eivät niinkään muodostu urakan katteista vaan tarjoukseen kuulumattomista lisätöistä. Eli tyypillisesti keskihintainen ja arvokkain sisältävät täydellisemmän kokonaisuuden, johon on laskettu kaikki tarvittavat työt ja kustannukset mukaan. Kannattaa olla tarkkana ja varmistaa, että annettu hinta sisältää kaiken ilman tälle päivälle tyypillistä lisätyöansaa. Kuten kaikessa, myöskään maalämmössä harvoin hyvä ja halpa kohtaavat.

Onko maalämpö oikeasti luotettava?

Ihmisetkin vanhenevat, miksei siis ihmisen tekemät laitteetkin. Eri lämpöpumppujen kanssa olevat tahot tekevät säännöllisesti kyselyjä ja teettävät tutkimuksia, joiden mukaan reilusti yli 90 % maalämmön hankkineista ovat tyytyväisiä tai erittäin tyytyväisiä hankintaan.

Lämpöpumpputoimittajan ammattitaito on onnistuneessa maalämpötoimituksessa avainasemassa. Kärjistäen voisi sanoa, että kauppakoulu antaa huonot lähtökohdat suunnitella sekä mitoittaa oikein ja luotettavasti toimiva maalämpöjärjestelmä. Suunnittelussa ja mitoituksessa täytyy ymmärtää geoenergiaa ja kylmätekniikkaa muutenkin, kuin lämpöpumppujen myyntiin tähtäävän myyntikoulutuksen kautta. Suurissa kohteissa virheiden korjaaminen jälkikäteen on erittäin työlästä ja ennen kaikkea hyvin kallista.

Tästä pääset lukemaan lisää maalämmöstä.

Jaa artikkeli