Riittäisikö pelkkä energiansäästö?

Kun taloyhtiöissä aloitetaan keskustelu energiansäästömahdollisuuksista, kääntyy keskustelu usein vain yhteen mahdolliseen ratkaisuun. Usein tämä ratkaisu on se, että korvataan nykyinen lämmitysjärjestelmä jollakin toisella, esimerkiksi maalämmöllä.

 Tämä on osaksi maalämpölaitteiden myyjien onnistunutta myyntityötä. Liian paljon taloyhtiössä käytetään aikaa keskusteluun nykyisen lämmitysjärjestelmän korvaamisesta uudella, kun pitäisi keskutella saavutettavasta energiansäästöstä. Nykyisen lämmitysjärjestelmän rinnalle löytyy useita energiaa säästäviä vaihtoehtoja. Ja mikä parasta näiden vaihtoehtojen investointikustannukset ovat huomattavasti pienempiä kuin koko lämmitysjärjestelmän vaihtaminen. Lisäksi nämä nykyisen lämmitysjärjestelmän rinnalle asennettavat energiaa säästävät vaihtoehdot tienaavat itsensä takaisin moninkertaisesti elinkaarensa aikana.

Mitä ne vaihtoehdot ovat?

Tähän ei ole oikeaa vastausta. Jokainen taloyhtiö on yksilö. Toiselle käy lämmöntalteenotto, toiselle pienitehoinen maalämpö kaukolämmön rinnalle. Tämän takia on erittäin tärkeää, että vaihtoehdot kartoitetaan ja vaihtoehdoista tehdään energiansäästö- ja investointilaskelma. Näiden laskelmien jälkeen taloyhtiön on helppo päättää, mikä summa investoidaan energiansäästöön ja millainen energiansäästö investoinnilla saavutetaan.

Millä varmistan, että luvattu säästö toteutuu?

Vastuullinen järjestelmän toimittaja vastaa, taloyhtiön kanssa yhteistyössä, luvatusta energiansäästöstä. Jos laiteen myyjä ei ole halukas tekemään sopimusta missä luvattu energiansäästö sanktioidaan, herää kysymys, onko hän tehnyt laskelman oikein? Taloyhtiön tulee ostaa energiansäästöä, ei lämmitysjärjestelmää.

Taloyhtiön edustajana, ole kiinnostunut vain yhdestä asiasta. Kuinka paljon energiansäästöä saavutetaan tehdyllä investoinnilla?

Jaa artikkeli