Maalämpötoimittajan valinta

Hyvän maalämpötoimittajan valinta on helppoa, kun kiinnität huomiota näihin asioihin.

Onko maalämpölaitteiston asennus näköpiirissä? Hyvän maalämpötoimittajan valinta on helppoa, kun kiinnität huomiota näihin 10 asiaan.

1. Tarkista yrityksen taustat ja aiemmat asiakkaat

Kun valitset sopivaa tekijää, kannattaa varmistaa yrityksen historia, sertifioinnit ja pätevyydet, työntekijöiden määrä ja taloustilanne. Kysy myös aiempia vastaavia maalämpötoteutuksia alueeltasi, jotta voit soittaa ja kysyä kokemuksia sekä varmistua valitsemasi tekijän ammattitaidosta ja aikataulujen pitävyydestä. Selvitä, ettet ole toimittajan ensimmäinen samankokoinen maalämpökohde vaan urakoitsijalla on lukuisia samankokoisia tyytyväisiä asiakkaita.

2. Vertaile oikeita asioita

Maalämmön tarjousvertailu on vaikeaa, kun tarjouksissa lämpöpumpun tehot, lämpökaivojen määrät ja syvyydet vaihtelevat hyvinkin paljon keskenään, Näin hinta ei kerro suoraan, mitä ollaan hankkimassa ja mitä sillä saavutetaan. Esimerkiksi halvin hinta tarjoukseen kirjattuna ei kuitenkaan tarkoita, että se olisi taloyhtiölle taloudellisesti halvin. Taloyhtiön on tärkeää ottaa myös energiatehokkuus, eli saatavat säästöt huomioon ja laskea sitä kautta kokonaisedullisin tarjous. Yksinkertaistaen kannattaa vertailla hinnassa kolmea asiaa: hintaa, mitä tarjottu laitteisto kaikkine apulaitteineen kuluttaa energiaa  vuodessa sekä toimitussisältöä, että se sisältää kaiken tarvittavan.

3. Mistä maalämmön hintaerot johtuvat?

Keskikokoisen taloyhtiön maalämpöprojekti maksaa usein kymmeniä tuhansia euroja. Markkinat määräävät hinnan, mutta toimitussisältö voi vaihdella samanlaisen urakan sisällä. Tarkista tarjouksesta, mitä se oikeasti sisältää ja mitä ei.  Eroja voi lisäksi tulla lämpökaivojen määrästä ja syvyyksistä, lämpöpumpun tehoista, käytettävistä materiaaleista ja aikataulusta. Tarjouksen halpa hinta voi jättää ulos tarvittavat valmistelu- tai sähkötyöt, jotka voivat tuoda tarjoukseen jopa kymmenien prosenttien korotuksen.

4. Tutustu lämpöpumppuvalmistajaan

Laadukkaimmat lämpöpumput tulevat valitettavasti muualta kuin suomesta. Kun suomalaisten lämpöpumppuvalmistajat omaavat valtaosin noin kymmenen vuoden kokemuksen, omaavat ulkomaiset suuret valmistajat pelkästään maalämmöstä yli 40 vuoden kokemuksen.

Kotimaisilla valmistajilla resurssit ovat hyvin rajalliset verrattuna suuriin valmistajiin joka tarkoittaa sitä että edistyneimmät ulkomaiset valmistajat valmistavat koko lämpöpumpun kaikkine komponentteineen noin 90%:sti itse, kun pienemmät valmistajat ostavat samassa suhteessa lämpöpumpun osista eri alihankkijoilta. Tämä taas johtaa siihen että jos osat joita lämpöpumpussa käytetään ei ole optimoitu juuri kyseiseen malliin tai merkkiin, kärsii joko energiatehokkuus tai toimintavarmuus ja yleensä käytännössä molemmat.

5. Maahantuojalla on merkitystä

Suuri ulkomainen valmistaja ei kuitenkaan ole aina oikotie onneen. Vaikka valmistaja olisi kuinka suuri ja kaunis on vähintään yhtä tärkeätä selvittää merkin maahantuoja. Suomessa on valitettavasti suuriakin valmistajia, jotka eivät itse tuo pumppuja maahan. On suuri riski ostaa lämpöpumppumerkki, jota pieni yksityisyritys tuo maahan, kun suomen markkinoilla on monia laadukkaita merkkejä, joita tuo maahan itse valmistaja.

6. Valitse luotettava kumppani

Maalämpö, samoin kuin kaikki lämpöpumput perustuvat kylmätekniikkaan, vaikka lämmöstä puhutaankin. Kylmätekniikan ammattilainen ei kuitenkaan ole lämpötekniikan ammattilainen suoraan, eikä toisinpäin. Vältä ongelmat etukäteen ja varmista, että valitsemallasi yrityksellä on vankka osaaminen määlämpöön talon sisällä eikä yritys ole pelkkä myyjä. Lisäksi luotettavalla yrityksellä on vastuuvakuutukset ja takuut eriteltynä tarjouksessa.

Tästä pääseet tutustumaan maalämpöön lisää.

Jaa artikkeli