Maalämpö- tai vesi-ilmalämpöjärjestelmän asentaminen sähkölämmitteiseen omakotitaloon, onko mahdollista, mitä maksaa?

Vastaus kysymykseen on, että kyllä on. Toki toimenpide on työläämpi tehdä kuin taloon, jossa on jo ollut vesikiertoinen lämmitysjärjestelmä.

Vaihtoehtoja lämmityksen jakamiseen on kaksi. Perinteinen patteri lämmitys tai vesikiertoinen lattialämmitys. Ja kyllä myös lattialämmitys on mahdollista tehdä kohtuullisen pienellä vaivalla olemassa olevaan taloon.

Kummassakin ratkaisussa kosteisiin tiloihin kannattaa, elleivät ne ole menossa remonttiin, jättää olemassa olevat sähköiset lattialämmitykset.

Mitä maksaa energia, mitä maksaa hankkeen toteutus?

Jos arvioidaan nykyisen talon lämmityksen ja lämpimän käyttöveden sähkönkulutukseksi 17 000 kwh vuodessa. Tämä sama arvio järjestelmän asennuksen jälkeen on noin 5000 kwh. Vuodessa tulee säästöä noin 10 000 kwh lämmityksestä ja lämpimän käyttöveden lämmittämisestä.

Mitä se itse projekti maksaa?

Otetaan esimerkiksi 1 kerroksinen150 m2 omakotitalo. Jos taloon asennettaan vesi-ilmalämpöpumppu ja tuotetaan pattereilla lämmitys huoneisiin, on koko toteutuksen kustannus noin 25 000 €.

Kun lämmönjako tehdään lattialämmityksellä, nousee kustannus noin 40 000 €. Lattialämmitystä asennettaessa se tarkoittaa mm. kaikkien huoneiden lattiamateriaalien uusimista. Tämä on yksi syy, miksi lattialämmitysjärjestelmän asentaminen on kalliimpaa.

Jaa artikkeli