Pitääkö taloyhtiöiden järjestelmiä ylläpitää ja huoltaa?

Paljon keskustellaan rakentamisen laadusta. Varmasti osaamme rakentaa laadukkaita ja energiatehokkaita kiinteistöjä, mutta osaammeko ylläpitää hienosti rakennettuja tai saneerattuja kiinteistöjä?

Kiinteistön hoidon ja kunnossapidon tarkoituksena on pitää yllä kiinteistön kuntoa, arvoa ja ominaisuuksia. Lisäksi hyvin huollettu ja ylläpidetty lämmitysjärjestelmä takaa korkean asumismukavuuden, toimii moitteettomasta ja säästää energiaa.

Usein annetaan vaan olla.

Usein kiinteistössä asutaan niin kauan kuin energian hukka on jo suuri tai pahimmassa tapauksessa jokin paikka pettää. Silloin vasta herätään olemassa olevaan ongelmaan joka oltaisiin voitu välttää huolellisella ja suunnitelmallisella kiinteistön huollolla. Kun huolto ja ylläpito on suunnitelmallista, pystytään hyvissä ajoin ennakoimaan tulevat, suuretkin saneeraukset. Kun näitä investointeja kilpailutetaan ajoissa säästetään tässäkin vaiheessa useita euroja.

Kuka maksaa?

Kaikki taloyhtiössä tapahtuvat vahingot ovat erittäin suuri kuluerä ja kuluerät ovat aina taloyhtiön omistajien, osakkaiden, maksettavia. Vaihtoehtoja rahoitukseen on olemassa. Esimerkiksi hoitovastiketta voidaan nostaa tai osakkaat voivat ottaa henkilökohtaisia lainoja. Taloyhtiön on huolehdittava kallisarvoisesta omaisuudestaan. Jatkuva huolto mahdollistaa hyvän pitkän tähtäimen suunnitelman tekemisen korjausten ja rahoituksen suhteen.

Jaa artikkeli